Yellow Needle Huoshan Huangya

  • Kod: 9000
  • Poleć produkt

Bardzo poszukiwana, ekskluzywna herbata, produkowana tylko w Chinach, jeden z największych rarytasów ze względu na skład - młode, duże i mięsiste pączki, ręcznie zbierane jeszcze przed rozwinięciem się. Powstaje poprzez zahamowanie procesu fermentacji po zebraniu liści, następnie poddaje się ją procesowi żółknięcia i krótkiej, tzw. fermentacji nieenzymatycznej, co daje charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Żółtą herbatę produkowano już w czasach dynastii Ming.

Pochodzi z powiatu Huoshan, prefektury Lu'An, prowincji Anhui.

Sposób parzenia:Huoshan Huangya 1 łyżeczka na 200 ml wody, o temp. 80-85 st.C, czas parzenia 2-5 minut. Herbatę można zaparzać trzykrotnie, listki każdorazowo bardzo dokładnie oddzielić od naparu! Napar przybiera kolor jasnożółty, z lekką nutą słodkiego zapachu miodu. Smak bardzo charakterystyczny: delikatny, łagodnie słodki i orzeźwiający.