Biała herbata - jakie zasady parzenia warto przestrzegać aby uzyskać najlepszy smak?
Zastanawiasz się, które gatunki herbat możemy uznać za najzdrowsze? Do tego grona z pewnością należy zaliczyć herbatę białą! Ma ona wyjątkowe właściwości, dzięki którym pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Kluczem do wydobycia z niej odpowiedniego smaku i aromatu jest przestrzeganie zalecanych zasad parzenia. Poznaj wskazówki, dzięki którym Twoja biała herbata będzie zachwycać wyjątkową intensywnością!
Parzenie białej herbaty - co należy wziąć pod uwagę?
W przypadku większości gatunków herbat sposób parzenia jest uzależniony od ich formy. Inaczej przygotowuje się napary na przykład na bazie liście, a inaczej na bazie pąków. Chińska biała herbata nie jest tutaj wyjątkiem - sposób jej parzenia zależy od wybranej postaci. Zanim zaczniesz przygotowywać swój wyjątkowy napar, koniecznie zapoznaj się z zaleceniami producenta. Różnice w parzeniu pomiędzy poszczególnymi rodzajami herbaty dotyczą nie tylko temperatury, ale także czasu przygotowania.
Biała herbata liściasta - jak prawidłowo ją zaparzyć?
Jedną z najpopularniejszych postaci białej herbaty jest herbata liściasta. Sposób jej parzenia zależy od specyfiki samych liści - jeśli są drobniejsze, należy je zaparzać odpowiednio krócej. W przypadku białej herbaty liściastej czas parzenie powinien mieścić się w granicach od 2 do 5 minut. Zaleca się utrzymanie optymalnej temperatury 80-90 stopni. Można też zdecydować się na przyrządzanie naparu w 75 stopniach, nieco wydłużając czas parzenia. Należy podkreślić, że liściasta biała herbata może być przygotowywana kilkukrotnie z tych samych liści. Przy każdym ponownym zaparzaniu zaleca się wydłużenie czasu parzenia o kolejne 30 sekund.
Biała herbata rozkwitająca - zasady parzenia
Herbatę białą możesz również kupić jako herbatę rozkwitającą - wówczas będzie ona miała formę pączków, które rozwiną się podczas parzenia. Taki napar najlepiej przygotowywać w przezroczystej filiżance, aby bez przeszkód podziwiać otwieranie się płatków. Rozkwitającą białą herbatę należy zaparzać w temperaturze 80-90 stopni, przez 2-3 minuty, aby wydobyć jej wyjątkowy smak i aromat.
Właściwości białej herbaty
Prawidłowo przeprowadzone parzenie białej herbaty pozwala w pełni wydobyć jej kluczowe właściwości. Czy wiesz, że ten wyjątkowy napar jest źródłem witaminy C? Tym samym dobrze wpływa na wzmocnienie odporności organizmu, szczególnie w przypadku przestrzegania regularnego stosowania. Warto podkreślić, że biała herbata wyróżnia się także wysoką zawartością teiny - znacznie wyższą niż w przypadku innych gatunków herbat. Na uwagę zasługują również jej właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Ponadto, regularne picie naparu może mieć zbawienny wpływ na nasze samopoczucie, ponieważ biała herbata pomaga radzić sobie ze stresem. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pozwalają na dłużej zachować młodość.
Biała herbata a kofeina
Niewiele osób wie, że biała herbata jest źródłem kofeiny i w tym zakresie może być zdrowszym zamiennikiem kawy. Wspaniale pobudza organizm, dlatego warto ją pić z samego rana. Przyjmuje się, że ten gatunek herbaty ma około 15% mniej kofeiny niż herbata zielona. Należy jednak podkreślić, że wiele zależy od sposobu parzenia i zachowanej intensywności naparu.
Wybierz dla siebie białą herbatę w preferowanej postaci i samodzielnie przygotuj napar o wyjątkowych właściwościach. Hurtownia herbaty to miejsce, w którym znajdziesz najróżniejsze rodzaje herbat liściastych i rozkwitających. Przekonaj się, dlaczego ten napar jest tak wyjątkowy.