Rodzaje i właściwości czerwonej herbaty

28-08-2020

Czerwona herbata pita jest w Chinach od tysięcy lat, teraz zyskuje na popularności także w naszym kraju. Nic w tym dziwnego, znana jest ona bowiem ona ze swoich dobroczynnych właściwości i doskonałego smaku. Jest ona także źródłem wielu odżywczych substancji. W dzisiejszym artykule opowiemy o właściwościach czerwonej herbaty i opiszemy jej rodzaje.

Czerwona herbata Pu Erh - gwiazda wśród napojów

Najbardziej popularnym rodzajem napoju jest smaczna odmiana – herbata czerwona Pu-erh, którą oczywiście ma w swojej ofercie nasza hurtownia. Słynie ona ze wspaniałego aromatu, wielu dostępnych mieszanek smakowych i z tego, iż jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu. Oczywiście nie jest to jedyna znana odmiana tego rodzaju herbaty, popularne są także takie rodzaje jak Oolong i Puszong. Dlatego też każdy miłośnik tego napoju z pewnością znajdzie rodzaj odpowiedni dla siebie.

Jakie działanie ma czerwona herbata

Parzenie tego rodzaju napoju ma wiele korzyści dla naszego organizmu. Badania naukowe udowodniły, iż regularne spożywanie czerwonej herbaty znacząco wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu w organizmie oraz normalizuje ciśnienie krwi. Dodatkowo ten rodzaj herbaty bogaty jest w wapń, mangan czy też fluor, dlatego jej picie zalecane jest osobom borykającym się z próchnicą oraz innymi problemami z uzębieniem.

Kilka filiżanek czerwonej herbaty dziennie powinny także wypijać osoby pragnące zrzucić nadmiar kilogramów i zapanować nad swoją wagą. Zawarte w herbacie polifenole oraz enzymy, to znane związki ułatwiające trawienie i wpływające przez to na zwiększenie tempa metabolizmu, a co za tym idzie stymulujące spalanie tłuszczu. Przekłada się to na wymierne efekty takie jak utrata nadwagi oraz eliminacja problemów z trawieniem niektórych, zwłaszcza tych ciężkich potraw.

Czerwona herbata zawiera niewielkie ilości kofeiny, więc pobudza nasz organizm w bardzo łagodny, delikatny sposób, a wchłaniana jest do organizmu dopiero w jelitach, dzięki czemu działa znacznie dłużej. Jej picie wpływa także na poprawę wyglądu skóry i cery oraz usuwa z organizmu wolne rodniki, co uważane jest za profilaktykę antynowotworową.

Przeciwwskazania do picia czerwonej herbaty

Pomimo tego, iż jest to napój bardzo zdrowy, to nie każdy powinien go spożywać. Nie zaleca się tego zwłaszcza kobietom w ciąży, osobom cierpiącym na zespól jelita wrażliwego czy też anemię. Spożywanie zbyt dużej ilości czerwonej herbaty może prowadzić do nadpobudliwości, podwyższonego ciśnienia krwi, bólów brzucha, biegunki lub nudności.

Czerwona herbata jest napojem o wielu zaletach, jednak jak we wszystkim w życiu, pijąc ją, powinniśmy pamiętać o umiarze, a szybko odczujemy pozytywne zmiany w naszym organizmie.

<--- Blog