China Xiang Cha
Przypominająca herbatę Mao Feng ta herbata z prowincji Zhejiang może zaoferować zaskakująco łagodny napar o jedwabistym smaku. Ma wyrazisty, wytrawny charakter, przypominający gotowane zielone warzywa lub szpinak, doprawione nutą gałki muszkatołowej i delikatną esencją gotowanego ryżu. W naparze wyczuwalna jest także nuta bardzo łagodnego curry. Herbata pasuje do dań wytrawnych lub jako kontrast do słodkich przekąsek. Parzona długo (powyżej 3 minut) albo przy użyciu wysokiej temperatury daje cierpkość podobną do orzecha włoskiego.
Można zaparzać 3 razy w temperaturze 60-70 st. C, maksymalnie 1-2 min. (drugie parzenie najkrócej) potem oddzielić listki od naparu. Gdy listki pozostawimy w naparze, herbata będzie bardzo gorzka i niesmaczna.
Po otwarciu opakowania przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i ciemnym miejscu.
cena za 1 kg