Moya Matcha To Go! to Moya Matcha Tradycyjna w wygodnym jednorazowym opakowaniu. Jedno pudełko zawiera 24 saszetki Moya Matcha To Go!, każda saszetka to jedna porcja sproszkowanej zielonej herbaty, którą można przygotować na ciepło lub na zimno. Długość saszetek - 10,3 cm. Pakowane po 1,5 g netto.
Moya Matcha Tradycyjna posiada intensywnie zieloną barwą, dobrze zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Idealnie pasuje do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, matcha smoothie i koktajli. Zieloną herbatę matcha w saszetkach To Go! można też łatwo przygotować na zimno wsypując do butelki z wodą mineralną lub shakera.
Moya Matcha Tradycyjna pochodzi z pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi bambusowymi matmi. Dzięki temu liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny i nabierają intensywnego zielonego koloru. Po zebraniu, liście są delikatnie suszone i ścierane na drobny proszek.
Moya Matcha Tradycyjna jest uprawiana w regionie Uji w prefekturze Kioto, który słynie z żyznej gleby i czystych wód. Zielona herbata ma tam idealne warunki do wzrostu dzięki dużej ilości opadów, dobrze nasłonecznionym wzgórzom i tworzącym się między nimi mgłom, które chronią delikatne listki krzewów przed mrozem. Moya Matcha pochodzi małych, rodzinnych upraw herbacianych wolnych od pestycydów i certyfikowanych przez Japan Organic & Natural Foods Association.
Zebrane liście są suszone i ścierane na drobny proszek lokalnie w Japonii i wysyłane do Europy w małych partiach, aby zapewnić jej najwyższą świeżość. Pomaga to zachować wszystkie właściwości liści herbaty oraz utrzymywać wysoki poziom minerałów i przeciwutleniaczy.
Przygotowanie na ciepło:
Wsyp saszetkę Moya Matcha To Go! do czarki lub kubka i zalej niewielką ilością ciepłej wody. Energicznie wymieszaj aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie charakterystyczna gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej nadaje się tradycyjny bambusowy chasen czyli mieszadełko ale matchę można też przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do mleka, a tradycyjną czarkę zastąpić szklanką lub kubkiem.