Historia żółtych herbat w Chinach sięga już ponad 400 lat. Najsłynniejsza z żółtych herbat - Huang Da Cha - jest produkowana w Huo Shan, Jinzai oraz Lu'An w prowincji Anhui. Charakteryzuje się podłużnymi, zwiniętymi, brązowo-żółtymi liściami. Jest produkowana przy użyciu tradycyjnych procesów obróbki, dzięki którym posiada bardzo wyrazisty aromat prażonych orzechów przypominający smak kawy czy też czekolady. Smak i zapach jest również podobny do prażonego ryżu. Liście można parzyć wielokrotnie.
Sposób parzenia Huang Da Cha 1 łyżeczka na 200 ml wody, o temp. 80-85 st.C, czas parzenia 2-3 minuty. Herbatę można zaparzać wielokrotnie, listki każdorazowo bardzo dokładnie oddzielać od naparu!
Po otwarciu opakowania przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i ciemnym miejscu.