Czy czarna herbata ma kofeinę?

Czarna herbata to najpopularniejszy napar, który pojawia się na naszych stołach. Jej właściwości są znane i cenione od wieków. Aromatyczna herbata doskonale rozgrzewa podczas chłodnych dni, relaksuje, ale także pobudza. Czy czarna herbata zawiera kofeinę? Sprawdźmy!

Czy w czarnej herbacie jest kofeina?

Tak! Kofeina, a popularna teina to ten sam związek chemiczny. Wszelkie dostępne gatunki herbat przygotowuje się z liści tych samych krzewów. Na początku procesu produkcji mają więc one dosyć niski poziom kofeiny. Jej zawartość zwiększa się wraz ze stopniem fermentacji. Kofeina w czarnej herbacie występuje w dosyć dużej ilości, a np. w białej jest jej niewiele. Zerwane liście w zależności od części świata, mogą być nieco inaczej obrabiane. Stąd też wynikają małe różnice w składzie chemicznym poszczególnych naparów. Ponadto, na zawartość kofeiny w herbacie wpływa też samo parzenie.

Czym kofeina różni się od teiny?

Kofeina w czarnej herbacie i teina to substancja o tym samym chemicznym wzorze cząsteczkowym (C8H10N402). Różnica polega jedynie na nazewnictwie. Ta sama substancja określana jest innym mianem w każdym napoju. Kofeina w kawie nazywana jest kofeiną, a w herbacie teiną. Ponadto pojawia się pod terminem guaranina (ekstrakt z nasion guarany) czy mateina (napój yerba mate). Różnice wynikają jedynie z rodzaju napoju, w którym spożywamy kofeinę. W każdym przypadku będzie to ta sama substancja o silnie pobudzającym działaniu.

Ile jest kofeiny w czarnej herbacie?

To, ile kofeiny ma czarna herbata naturalna, zależy od kilku czynników. Do jej produkcji zebrane liście są pozostawiane do zwiędnięcia, po czym rolowane, dzięki czemu pobudza się w nich proces tak zwanej kontrolowanej oksydacji. Wtedy to zmienią swój kolor liści. Kiedy proces utlenienia się zakończy, liście herbaty są suszone. W filiżance (200 ml) naparu z czarnej herbaty znajduje się ok. 40 mg kofeiny. Dla porównania, w takiej samej ilości naparu z zielonej herbaty znajduje się 24 mg kofeiny, a w herbacie oolong 32 mg tejże substancji. Warto dodać, że rozcieńczenie naparu powoduje zmianę zawartości teiny. Dodanie mleka, czy też lodu do napoju, zmniejsza zawartość kofeiny.

Czy czarna kawa jest mocniejsza od herbaty? Parzona czarna kawa może zawierać nawet ok. 95 mg kofeiny w filiżance. Jak widać, jest ono często nawet dwa razy mocniejsza od herbaty. Hurtownia herbaty jest miejscem, w którym znajdziemy wiele odmian czarnej herbaty, ale nie tylko.

Zawartość kofeiny w czarnej herbacie a proces parzenia

Na końcową zawartość teiny w napoju wpływa w dużej mierze sama metoda jego przygotowania. Woda o wyższej temperaturze i dłuższy czas palenia, czy większa proporcja wody do liści doprowadzi do jej większej ekstrakcji. W przypadku przygotowywania herbaty samowarowej lub esencji do rozcieńczenia praktycznie cała teina uwolni się od naparu. Niższa temperatura wody sprawi natomiast, że otrzymana herbata Assam będzie miała mniej pobudzające działanie. Nie bez znaczenia jest też samo parzenie i to, ile liście mają wolnego miejsca, aby się rozwinąć. Słabszą herbatę otrzymamy, używając do parzenia zaparzacza czy sitka.

Herbata to wspaniały napój, który skutecznie doda nam energii, a przy tym rozgrzeje. Jak widać, ją także można pić w celu pobudzenia organizmu.