Herbata liściasta sypana czy w torebkach - co wybrać?

Herbata jest używana od tysięcy lat, a obecnie pije się ją w każdym miejscu na świecie. Najczęściej jest traktowana jako popularny dodatek w czasie spożywania posiłków, w czasie przerw w pracy czy też spotkań ze znajomymi. Dla niektórych osób stanowi istotny element w przebiegu tradycyjnych ceremonii. Czy wybrać herbatę liściastą, czy w torebkach?
Podział herbat
Wszystkie gatunki herbaty pochodzą z herbaty chińskiej. Kluczowymi cechami są tu stopień utlenienia liści danej rośliny oraz sposoby ich przyrządzania. Herbata liściasta to sześć gatunków podstawowych herbat.
Wyróżniamy następujące gatunki herbaty:
1. Biała- nie podlega procesowi fermentacji, więc jej przetwarzanie jest minimalne. Ma odcień srebrnawy, a gotowy napar ma kolor jasnej słomki. Smak ma wyraźny, ale bardzo łagodny.
2. Czarna- jest mocno przetworzona w procesie fermentacji, czyli jest poddawana więdnięciu, skręcaniu, utlenianiu i suszeniu. Ma mocny i przyjemny smak, a sam napar ma kolor brązowo- miedziany.
3. Zielona- jej sposób przetwarzania jest minimalny. Powstaje z liści, które wstępnie są poddawane więdnięciu i delikatnym suszeniu, a następnie pod wpływem wysokiej temperatury jest zatrzymywany cały proces fermentacji. Herbata zielona bardziej subtelny smak i mniej goryczki niż herbata czarna. Jednym z popularniejszych gatunków jest herbata matcha.
4. Czerwona – czyli pu-erh, przechodzi dodatkowy proces utleniania i fermentacji, przez co barwa liści jest jeszcze ciemniejsza. W czasie długoletniego przechowywania zmienia się jej aromat i zanika goryczka.
5. Żółta – fermentacja jej liści przebiega w gorącym i wilgotnym otoczeniu. Po zaparzeniu ma barwę żółto-zieloną. W smaku jest delikatnie cierpka ze słodkim posmakiem, który zostawia na ustach.
6. Niebieska – czyli ulung (oolong), jej poziom fermentacji jest większy niż zielonej, a mniejszy niż czarnej. Gotowy napar przypomina bardziej turkusową zieleń. Smak i aromat zawiera akcenty owocowo-kwiatowe.
Herbata rooibos
Rooibos to południowoafrykańska roślina, z której wysuszonych części przyrządzamy napar. Zebrane liście oraz części łodyg, poddawane są procesowi fermentacji. Uzyskany napar ma czerwono-brązową barwę. Ma charakterystyczny smak oraz zawiera dużo składników mineralnych.
Herbaty rozkwitające
Ten rodzaj herbat tworzy się najczęściej z liści białej i zielonej herbaty. Zbiera się je, gdy młode liście osiągną odpowiednią długość. Świeże liście układa się w formie bukieciku, a sam środek wypełnia się dodatkowymi kwiatkami. Dzięki takiej kompozycji sam proces jest bardzo efektowny.
Herbata liściasta na wagę czy w torebkach?
Herbata na wagę ma niezaprzeczalnie więcej aromatu, barwy i doskonale się zaparza. Posiada także więcej składników odżywczych, ponieważ jest sprzedawana bez żadnych dodatków. Herbata w torebkach ma słabszy aromat, ale jest wygodniejsza w użyciu. Polecamy wypróbować herbaty liściaste, które odpowiednio zaparzone dostarczą nam większej przyjemności w czasie ich degustacji.