Kawa parzona na zimno - jak zrobić cold brew?
Cold brew coffee od kilku lat święci triumfy w wielu polskich kawiarniach, stając się jednym z częściej wybieranych napojów w sezonie letnim. Bardzo szybko podbiła ona kubki smakowe Polaków i znalazła zwolenników nie tylko wśród miłośników mocnej czarnej kawy. Poza kawiarniami często spotykana jest też w zwykłych sklepach, sprzedawana w małych butelkach lub puszkach. Na czym polega jej fenomen? Cold brew to kawa macerowana na zimno przez co najmniej 10 godzin, co ma na celu wydobycie najlepszego smaku ze świeżo zmielonych ziaren. Kawa ta charakteryzuje się łagodnym i orzeźwiającym smakiem, dlatego świetnie sprawdza się w upalne dni.
Cold brew coffee - orzeźwiająca alternatywa dla kawy mrożonej
W przeciwieństwie do znanych kaw mrożonych cały proces przygotowania kawy cold brew przebiega na zimno, bez żadnej obróbki cieplnej. Nie ma tu mowy o ochładzaniu kostkami lodu i zimnym mlekiem podgrzanego uprzednio espresso, jak to ma miejsce w przypadku ice latte albo cafe frappe. Dzięki temu cold brew coffee jako jeden z nielicznych zimnych napojów kawowych zachowuje intensywny smak i aromat, ponieważ nie zostaje rozcieńczony wodą pochodzącą z kostek lodu. Kawa parzona na zimno nie może obejść się bez wielogodzinnego kontaktu ziaren z wodą. Z uwagi na długi proces parzenia cold brew zawiera sporą dawkę kofeiny, dzięki czemu jest w stanie zapewnić energetyczne wzmocnienie.
Kawa cold brew - jak ją przygotować
Technika przygotowania cold brew coffee jest niezwykle prosta i wymaga użycia jedynie dwóch składników: kawy i wody. Świeżo zmielone ziarna kawy wystarczy zalać wodą w temperaturze pokojowej i pozostawić pod przykryciem przez 10-12 godzin. Proporcje powinny wynosić co najmniej 70 g kawy na litr wody, ale warto dopasować je do własnych preferencji. Kawa macerowana na zimno w tym czasie praktycznie robi się sama. Jeśli wykonamy całą tę procedurę wieczorem, już rano możemy cieszyć się pysznym i energetycznym napojem kawowym. Najbardziej preferowane jest użycie grubo zmielonych ziaren, co przekłada się na głęboki aromat i smak pozbawiony goryczki i kwaskowatości. Z przyrządzeniem kawy cold brew poradzi sobie nawet kawowy laik.
Jaki sprzęt jest potrzebny do zrobienia cold brew coffee
Przygotowanie kawy cold brew nie wymaga żadnych specjalnych przyrządów. Wykorzystuje się do niego sprzęty, które znajdują się w większości domów, takie jak:
- waga kuchenna,
- butelka lub słoik,
- młynek do kawy (w przypadku kawy ziarnistej).
Przydatnym elementem pod koniec parzenia będzie także papierowy filtr do kawy, przez który przelewa się gotową kawę po odpowiednim czasie macerowania. W związku z tym cold brew to najłatwiejsza w wykonaniu kawa na zimno, którą każdy bez trudu jest w stanie zrobić we własnym domu.
Jaką kawę wybrać do przygotowania cold brew coffee
Do przyrządzenia cold brew coffee najlepiej nadaje się dobrej jakości kawa w ziarnach, którą mieli się tuż przed zalaniem wodą. Gwarantuje to najlepsze doznania smakowe, gdyż ze świeżo mielonych ziaren można wyekstrahować najwięcej smaku i aromatu. Najlepsze gatunki kawy ziarnistej wiążą się jednak ze sporym wydatkiem, dlatego smakoszom tego napoju z pomocą przychodzi hurtownia kawy. Korzystanie z jej bogatej oferty pozwoli trafić w gusta nawet najbardziej wybrednych kawoszy.