Matcha - co to takiego, jak parzyć, właściwości i zastosowanie

Matcha to japońska zielona, sproszkowana herbata, posiadająca długą tradycję picia w krajach dalekiego Wschodu. Wywodząca się z Chin matcha, dotarła do Japonii w XII wieku dzięki Buddyjskim Mnichom, którzy zapoczątkowali jej świetność. Do dziś wykorzystywana jest do tradycyjnej ceremonii herbacianej, będącej podstawą filozofii życia Chado.
Matcha jest ceniona na całym świecie. Przez swoje prozdrowotne właściwości, zyskała miano najzdrowszej herbaty o wyjątkowych właściwościach leczniczych.
Matcha, czyli remedium na wiele schorzeń
Prozdrowotne właściwości matchy wynikają ze specjalnej uprawy liści, polegającej na osłonięciu ich przed źródłem światła słonecznego. To właśnie dzięki temu ta zielona herbata posiada wiele cennych substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Wśród nich wymienia się:
Antyoksydanty — chronią przed stanem zapalnym i niektórymi typami nowotworów oraz przed uszkodzeniami tkanek i narządów wewnętrznych. Hamują też proces starzenia się organizmu.
Aminokwas, wspierający pracę mózgu L-teanina — korzystnie wpływa na dobrostan psychiczny, redukując stres i regulując działanie neurohormonów. Poprawia nastrój, koncentracje oraz zapewnia spokojny i lepszej jakości sen.
Kofeinę — ma pobudzające działanie. W przypadku matchy nie powoduje jednak poczucia nerwowości, czy nadpobudliwości. Nie przyczynia się też do problemów z zasypianiem.
Ponadto liście matchy zawierają potrzebne organizmowi elementy, które gwarantują odpowiednie jego funkcjonowanie. Będące niezbędnym składnikiem diety minerały oraz witaminy z grupy A, E i C odżywiają organizm i wspierają pracę układu odpornościowego.
Jak parzyć matche?
Odpowiednie przygotowanie herbaty gwarantuje nam obecność wyżej wymienionych właściwości oraz wydobycie pożądanego i charakterystycznego smaku matchy. Żeby cieszyć się właściwie przyrządzoną herbatą, musimy najpierw zaopatrzyć się w zestaw do matchy. Składa się on z matchawan'u, chashaku oraz sitka, przez które przesiewa się herbatę przed jej zaparzeniem.
Pierwszym krokiem jest wsypanie matchy do matchawan'u, czyli dużej specjalnej czarki. Następnie całość zalewa się ciepłą wodą o odpowiedniej temperaturze 70 - 80 stopni, by potem wymieszać gotową prawie matchę za pomocą bambusowej miotełki chashaku do momentu całkowitego rozpuszczenia się herbaty.
Gdzie kupić matche?
Przy zakupie matchy powinniśmy kierować się tym, by był to produkt oryginalny i najwyższej jakości. Taką możliwość gwarantuje nam hurtownia matcha, sklepy z żywnością orientalną, specjalne herbaciarnie oraz sprawdzeni producenci matchy.