Kraj pochodzenia: Indie
Region: Karnataka, Whestern Ghats
Zbiory: listopad - luty
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1200 - 1500 m n.p.m.
Profil palenia: średni
Smak: ziemisty, dymny, z aromatem cygar
Aromat: czekolada, prażone orzechy
Body: pełne
Kwasowość: niska
Kawa Indie Monsooned Malabar świetnie sprawdzi się w ekspresie przelewowym, ekspresie ciśnieniowym, chemexie i french pressie.
Metoda zaparzania zależy od indywidualnych preferencji, każda z kaw nada się zarówno do tradycyjnych jak i alternatywnych metod zaparzania.
Składniki: 100% kawa Arabica ziarnista
Fabrycznie zamknięty produkt, swoje pełne walory smakowe zachowuje przez dwa lata.
Pamiętaj, aby otwartą kawę zawsze przechowywać szczelnie zamkniętą w ciemnym i suchym miejscu.
Kawa ziarnista naturalna z Indii – India Monsooned Malabar AA
Jedyna w swoim rodzaju kawa Indie Monsooned Malabar AA to mieszanka odmian pochodząca z Indii, a więc piątego - co do ilości wytwarzanej Arabiki - producenta na świecie. Cechą charakterystyczną tych ziaren jest to, że dojrzewają na bardzo dużej wysokości, która wynosi od 1000 do 1600 m n.p.m.
Ta oryginalna kawa z Indii pochodzi konkretnie z regionu Karnataka. Legenda mówi, że sprowadził ją tam muzułmański pielgrzym Baba Budan, który pierwsze sadzonki zasadził obok swej górskiej jaskini. Dziś uważa się, że ziarnista India Monsooned Malabar AA jest jedną z najbardziej lubianych kaw na świecie, gdyż wyróżnia ją niska kwasowość, a zarazem bogate nuty smakowe karmelu, orzechów, a także niektórych owoców cytrusowych.
Nasza hurtownia kawy ma w swojej ofercie wiele różnych odmian czarnego naparu. Zapraszamy do degustacji.