Turecka mieszanka - herbata
Turecka mieszanka to wyjątkowa czarna herbata o dużych liściach produkowana na wyspie Cejlon produkowana na rynek Turecki. Charakteryzuje się zdecydowanym, mocnym, aromatycznym i lekko ziołowym posmakiem. Wyczuwalna nuta goryczy sprawia, że herbata czarna liściasta doskonale komponuje się z cukrem kandyzowanym. W rodzimym kraju serwowana jest jako napój mocno osłodzony w małych szklaneczkach, które potocznie nazywane są bardaczką.
Dlaczego warto sięgnąć po tę mieszankę?
Turecka herbata w znacznym stopniu różni się od delikatniejszych herbat chińskim, dzięki czemu stanowi idealne rozwiązanie w przypadku kobiet i mężczyzn, którzy nigdy się nie poddają. Jej charakterystyczny smak sprawia, że napój doskonale komponuje się z deserami, ponieważ przełamuje nie tylko ich słodycz, ale także neutralizuje uczucie sytości. Mimo że oryginalnie w Turcji herbata serwowana jest z dużą ilością cukru, to prawdziwi koneserzy tego typu naparów powinni docenić jej surowy, nieco cierpki smak bez żadnych dodatków.
Sposób przygotowania
Turecka herbata zalewana jest wrzątkiem, gdzie to parzona do 3 minut daje efekt pobudzający, z kolei parząc ją dłużej, czyli między a 5 minut uzyskujemy efekt uspokajający. Oczywiście podczas przygotowywania napoju należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach tj.:
- po wskazanym czasie mieszanka (listki) powinniśmy oddzielić od naparu,
- mieszankę najlepiej parzyć w temperaturze wody 90 stopni Celsjusza,
- proponowana dawka wystarczająca do przygotowania napoju to jedna łyżeczka na filiżankę.
Po otwarciu opakowania przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i ciemnym miejscu.
kraj pochodzenia: Sri Lanka