Jak zrobić rozgrzewającą zimową herbatę?
Nic tak nie umila szarych i chłodnych dni jak aromatyczna zimowa herbata wzbogacona o odpowiednie przyprawy i dodatki. Po całym dniu spędzonym poza domem zaparzenie i wypicie takiego gorącego naparu jest świetnym sposobem na regenerację zziębniętego organizmu. Dzięki swoim proodpornościowym właściwościom herbata rozgrzewająca polecana jest również jako wsparcie w przeziębieniu, tak częstym w okresie jesienno-zimowym.
Zimowa herbata - remedium na mróz i słotę
Kiedy temperatura za oknem spada, częściej zaczynamy sięgać po takie dodatki do herbaty, jak miód, cytrusy, imbir i przyprawy korzenne. Rozgrzewająca herbata często wybierana jest też przez amatorów zimowych sportów w przerwach między zjazdami na nartach czy snowboardzie. Doskonale smakuje ona w otoczeniu zaśnieżonych gór, jak i w zaciszu domowym, w towarzystwie książki i koca.
Odpowiednio przyrządzona i doprawiona zimowa herbata jest w stanie wzmocnić naszą odporność i pomaga zapobiegać przeziębieniu, co ma niebagatelne znaczenie w czasie trwania sezonu infekcji. W przypadku choroby natomiast ułatwia powrót do zdrowia, a także może łagodzić podrażnienie gardła u ułatwiać oddychanie, jeśli dodamy do niej takie składniki jak miód czy imbir.
Pomysły na rozgrzewającą zimową herbatę
Herbata z imbirem
Jednym z najpopularniejszych dodatków do herbaty jest imbir. Jego lecznicze, przeciwwirusowe i wspierające odporność właściwości znane są od lat. Przy komponowaniu naszego napoju możemy wykorzystać zarówno świeży korzeń, jak i często spotykany w sklepach imbir kandyzowany. Rozgrzewająca herbata zimowa z imbirem wyróżnia się intensywnym smakiem i wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Warto połączyć go z miodem, a gotowy napar herbaciany ozdobić gałązką tymianku, która nada mu świeżości i wzmocni przyjemny aromat.
Herbata z pomarańczą i goździkami
Pomarańcze, cytryny i inne owoce cytrusowe są jednymi z najczęściej wybieranych składników zimowych herbat. Wyglądają one bardzo estetycznie, zwłaszcza w przezroczystych szklankach czy kubkach i nadają naparowi bardzo ładny odcień. Wrażenia smakowe i zapachowe wzmocni dodanie całych goździków - najłatwiej wbić je w plastry pomarańczy, dzięki czemu łatwiej roztoczą swój aromat. Z takim zestawieniem dodatków idealnie będzie komponować się świeża gałązka rozmarynu.
Herbata z sokiem malinowym
Sok z malin od wieków słynie ze swoich leczniczych i przeciwwirusowych właściwości, dlatego stanowi on obowiązkowy składnik zimowych napojów. Niezależnie od tego, czy staramy się ustrzec przed infekcją, czy już z nią walczymy, z pewnością odczujemy zbawienne skutki spożywania malinowego soku. Dodany do gorącej herbaty, bogatej w antyoksydanty, działa on jeszcze intensywniej, a poza tym skutecznie rozgrzewa organizm i pomaga skrócić czas trwania choroby. Dla wzmocnienia walorów smakowych i prozdrowotnych można do niego dodać nieco imbiru lub goździków.
Jakiej herbaty użyć do przygotowania rozgrzewającego naparu
Zimowe herbaty bazują zazwyczaj na czarnej herbacie liściastej. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wypróbować do ich przyrządzenia także innych gatunków, takich jak:
Dla osób, które chciałyby eksperymentować z różnymi rodzajami liści w swoim zimowym naparze, odpowiednim rozwiązaniem może okazać się herbata na wagę, która wyróżnia się atrakcyjnym stosunkiem jakości do ceny na tle herbat pakowanych.
Sprzęt przydatny do zaparzenia zimowej herbaty
Przyrządzenie zimowej herbaty z reguły jest bardzo proste i nie wymaga użycia profesjonalnych urządzeń, jednak warto dysponować kilkoma użytecznymi sprzętami, które przydają się w kuchni. Jeśli chcemy przygotować większą ilość naparu, nieodzowny okaże się szklany dzbanek do herbaty. Do dobrania odpowiedniej temperatury herbaty, co ma duże znaczenie w przypadku herbaty słodzonej miodem, dobrze sprawdza się termometr do herbaty. Natomiast do przechowywania herbacianych liści przyda się szczelna puszka na herbatę, która ochroni je przed zwietrzeniem i utratą cennego aromatu.