Najlepsze dodatki do herbat - przegląd

Herbata to napój bardzo popularny, który ma bardzo wiele odmian, smaków i aromatów. Lubimy ją pić do posiłku, rozgrzewać się nią w zimowe wieczory czy chłodzić w upalne dni w wersji mrożonej. Zazwyczaj dodajemy do niej cukier biały lub brązowy, miód, cytrynę czy przy przeziębieniu sok malinowy. Niektórzy lubią tzw. bawarkę czyli herbatę z mlekiem. Ten tradycyjny napój możemy jednak ubogacić innymi pysznymi dodatkami, które całkowicie odmienią jej smak i aromat. Dzięki nim herbata stanie się wyśmienitym rarytasem, który będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

Jakie dodatki możesz dodać do herbaty?

Konfitury, miód, soki, kandyzowane lub suszone owoce to słodki dodatek, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Herbata z miodem zwiększa odporność, owoce w wersji suszonej lub kandyzowanej mają różne właściwości prozdrowotne, np. wiśnie zawierają dużo magnesu, potasu, witaminy C i żelaza, zaś mango to cenne źródło witamin A, E, K, witaminy z grupy B i C oraz potasu, żelaza i magnezu. Do herbaty możesz dodać także wanilię, cynamon, goździki lub kardamon, które nadają jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Bardzo dobrym pomysłem jest kandyzowany imbir, który może być w kostkach lub słupkach. Jest on bardzo aromatyczny i ma wiele właściwości zdrowotnych. Na uwagę zasługuje także kandyzowany cukier, ponieważ posiada subtelny, karmelowy smak, dzięki czemu idealnie się nadaje do ubogacania smaku herbaty.

Dlaczego warto stosować kandyzowane dodatki do herbaty?

Dzięki specjalnemu procesowi produkcji, polegającej na gotowaniu owoców w słodkim syropie są one niejako zakonserwowane. Dzięki temu bardzo długo utrzymują świeżość, nie tracąc żadnych swoich składników odżywczych. Owoce kandyzowane takie, jak. np imbir są bogatym źródłem wielu witamin, co sprawia, że są znakomitym dodatkiem prozdrowotnym. Dodanie ich do napoju podnosi jego walory smakowe i przyczynia się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Imbir w wersji kandyzowanej niweluje ból gardła, wpływa korzystnie na układ trawienny, poprawia krążenie i jest skutecznym antidotum na przeziębienie. Jest idealny na zimę, ponieważ posiada doskonałe właściwości rozgrzewające.

Odpowiednio dobrane dodatki do herbaty mogą całkowicie odmienić jej smak, który może być słodki, lekko kwaskowy, pikantny lub korzenny. Dzięki temu każdy miłośnik tego naparu może przygotować herbatę według własnych upodobań. Herbaciany napój z pysznym dodatkiem to nie tylko przyjemność z jego delektowania się. To także znakomity sposób na lepsze zdrowie.